top of page
Søg
  • © Anne Lindhard

Ramt af en historie


Er du også blevet ramt af en historie? Og tjener den det formål, du faktisk ønsker…?

Måske bed du også mærke i denne historie, der ramte medierne midt i sommerens agurketid . En pige kendt som Paradise-Tinna blev meget syg af kræft og døde siden af sygdommen. Det var en dybt tragisk og sørgelig begivenhed, ligesom alle andre dødsfald blandt mennesker så unge som Tinna, men mit storyteller-gen må samtidig også beundre hendes histories kraft, på godt og ondt.

I de sidste uger af hendes liv, hvor hendes kamp mod kræften blev eksponeret i en række danske medier, sprang folk til med store og små donationer til Tinnas behandling. Pengene nåede desværre aldrig at gøre nytte i hendes desperate kamp mod sygdommen, men de blev brugt på at give hende en begravelse lidt ud over det sædvanlige.

Vi blev ramt i følelserne, i vores hjerter, af hendes historie … hendes skæbne bypass'ede vores hjernes rationelle logik og fik folk til at række dybt i pengepungen med et inderligt, ægte og prisværdigt ønske om at gøre en forskel for den stakkels pige. For det er præcis det, den personlige historie kan - den kan få os til at handle!

Det er endnu et udtryk for vi menneskers fortæller-natur - på vores tiltrækning og forkærlighed for den personlige historie. På det, vi kan genkende og føle med. Eksemplet med Tinna viser med al ønskelig tydelighed, at den personlige historie ganske enkelt sælger bedre … at vi dybt inde længes efter at handle på baggrund af vores følelsesmæssige engagement i en anden persons fortælling. Og det er langt hen af vejen en sympatisk og livsbekræftende egenskab.

Men for mig viser eksemplet med Tinna desværre også historiens bagside - for det er ikke altid, at de fortællinger vi falder for, tjener os eller det almene bedst. Nogle gange kan den gribende personlige historie få os til at handle i affekt. Det ved alle, der arbejder professionelt med storytelling - i medierne, i reklamebureauerne og i politik - og de bruger det, på godt og ondt.

Og hvorfor siger jeg det? … Jo, tænk nu hvis de penge, som folk valgte at donere til Tinnas behandling, og som siden gik til hendes begravelse, i stedet var blevet doneret direkte til Kræften Bekæmpelse. Hvad nu hvis. Mens Tinnas historie kunne tjene som vigtig reminder til unge kvinder og mænd om HPV-virussens fatale konsekvenser. Sådan gik det ikke - og det er også i orden. Jeg under Tinna og hendes familie hver en øre… men tænker alligevel "hvad nu hvis". Og hvad med de historier, vi hver dag får fra krigs- eller kriseramte lande eller fra vores egen baghave … hvor ofte handler hele nationer ikke på baggrund af den rørende personlige historie?!

Lad dig nu endelig rive med af din menneskelighed og lad dig gribe af den personlige historie… men husk også at have fornuften med på sidelinjen. Overvej, hvornår du handler bevidst - og hvornår du handler impulsivt. Vær sikker på, at du er aktiv deltager i og ikke offer for en historie…

Rigtig god dag til dig … <3


6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page